Stuck on a mountain in Morocco - Travel Junkie

Stuck on a mountain in Morocco

Når man sådan sidder på toppen af bjerget i dalen, er det meget naturligt at reflektere lidt over livet. Især når man er plantet lige midt i en meget fattig landsby, hvor det handler mest om daglig overlevelse. Jeg er virkelig forbavset og overrasket over hvor lidt de har. Vi besøgte en lokal Berber familie i deres hjem. Vi mødte moderen med 2 børn. Hun har 4 originalt 5, men nr. 5 døde af kulde da han var 8 måneder. Og det er ikke unormalt.
Jeg beklager at billederne er lidt uskarpe, udover at jeg tog dem på min telefon, brød jeg mig bestemt ikke om at bare stikke mit kamera op i fjæset af dem.
Jeg følte virkelig at jeg overskred noget både hos dem og hos mig selv ved sådan et besøg. For første gang på turen var jeg ked af at være i en gruppe af folk med kamera nogle mere diskrete end andre, men glad for oplevelsen da det virkeligt sætter nogle ting i perspektiv. Tæppet der udgør deres soveværelse. Her i efteråret og vinteren sover, spiser og opholder de sig kun i det rum pga. ildstedet. Det eneste de ikke gør der er at gå på toilettet. Det foregår ude i gården i et lille skur.

mohammed

Man kommer til at tænke på hvordan, alle de goder vi har derhjemme også gør livet mere kompliceret. Folk i dalen  er glade. De kender ikke til andet live end dette, og udover det føler de sig heldige fordi de bor i en landsby der har en forretning( Touda hvor vi bor) som giver en masse til lokalsamfundet. Kvinderne har det hårdt. Selvom Berberne ikke er muslimer originalt har de stadig et meget ( i vores verden) forældet kvindesyn). Kvinderne passer børn, står for hele husholdningen, skal arbejde i marken og de må ikke engang selv handle eller håndtere penge. Man må til gengæld gerne amme selvom der er gæster 🙂 Der er ikke plads til blufærdighed.

mohammedfamily

Da jeg den anden dag udbrød ”godt man ikke er en marokkansk kvinde” så vores guide Saïd meget strengt på mig og sagde det “kan du ikke sige”. Der er ingen sammenligning.

mohammed1

Ikke desto mindre har det fået mig til at tænke over hvordan jeg kan gøre mit liv mere simpelt. Og jeg mener ikke noget med at leve i et telt eller være ligeglad med mit tøj osv. Mere sådan omkring hvad der tæller her i livet. Hvordan har min familie det, er jeg sund og rask og er der nogle mennesker i mit liv der gør det unødvendigt kompliceret.

Sådan ser landsbyen ud set oppefra. lerhytter

 

Lidt random  facts:
Det er nu forbudt at give sine børn Berber navne. Loven siger at ens første fødte søn skal hedde Mohammed og den første fødte datter Fatima.

Der er nærmest ingen middelklasse i Marokko. Meget stor fattigdom og færre meget rige mennesker.
Her i landsbyen går alle børn i skole , men drengene har første prioritet. Det er kun mænd der må håndterer familiens penge eks, sælge varer og købe varer op markedet.

Mænd og kvinder må gerne være sammen socialt og behøver ikke være adskilt som man ser det i den arabiske kultur.
Fik jeg nævnt at de elsker te? 😉

Vi boede på Touda, som også arrangerede alle vores ture til ug.

Related Posts

2 Discussion to this post

  1. Laura siger:

    Haha, din sidste kommentar om, at marokkanerne elsker te 😉 Hold op, vi fik drukket te! Savner det allerede. Kan i øvrigt godt følge dig i forhold til at tage billeder, når man er på besøg i et lokalt hjem. Jeg håber det blødte lidt op, at jeg viste dem billederne på kameraet, for ja, det kan nok virke lidt voldsomt, at vi sidder der med store kameraer i deres hjem.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *