Aamanns Smørrebrød // En bid af dansk madkultur når den er bedst - Travel Junkie

Aamanns Smørrebrød // En bid af dansk madkultur når den er bedst

Jeg har aldrig været typen der har givet min datter, Josephine, fire halve med på madpakken. For mig har det været en flad fornemmelse, det der med en spegepølsemad m. remo. En hån mod den det ægte klassiske flotte smørrebrød. Jeg ville hellere give hende noget mere lækkert til frokost og valgte andre løsninger, da højbelagte ikke var optimalt i skoletasken efter fire timers undervisning.

Jeg kan virkeligt godt lide smørrebrød hvor der er tænkt over sammensætningen af smagene, udseendet og i det hele taget gjort noget ud af helhedsudtrykket. Eftersom det er en del af vores kulturarv, det der med ”open sandwiche´s”, synes jeg godt vi må værne lidt om den, og gøre os umage – Ligesom de gør hos Aamanns!

Jeg møder ind i mellem kvinder, der siger de ikke kan lide smørrebrød! De synes det er maskulint og der mangler grønt. Det er helt forkert synes jeg. Der findes masser af ”feminint smørrebrød”, hvor både kartofler, tomat og avocado har fået hovedrollerne. Det klæder moderne kvinder at spise smørrebrød – Så er det sagt.

For nyligt besøgte jeg Aamanns Etablissement på Øster Farimagsgade, hvor min maddate og jeg var inviteret til at spise frokost. En overdådig og smuk menu med hele 6 forskellige anretninger.

Der var godt gang i den fine stemning da vi ankom, omkring klokken 12.30, som der skal være på en frokostrestaurant en stadig kølig torsdag i marts. Vi diskuterede hvad der skulle drikkes, og mod al forventning (i hvert fald vores egen) endte vi med at bestille en øl til mig og … Hold lige fast – en snapsemenu til min veninde, sådan bare lige for at få den fulde oplevelse. Jeg drikker jo mest vin, men endelig kan jeg forstå hvorfor folk bestiller en pilsner, når de spiser smørrebrød. Det passer virkelig godt til.

For mig var det kulsyren der gjorde det udslaget. Jeg bryder mig ikke om at drikke en øl sådan bare uden videre, men den skarpe smag og boblerne skar igennem den fedme der var i anretningerne. Det skal helt sikket prøves igen.

Aamanns besøg øl

Og lad mig da lige vende den med snapsen, som jeg nok aldrig bliver rigtig god til. Tro mig dog, jeg kan godt smage forskel på en Blå Aalborg, og så de snapse vi fik serveret hos Aamanns. Min veninde var meget begejstret, og selvom jeg er fra Jylland og mine forældre startede weekend dagene med En Bitter, Gammel Dansk eller Nordsøolie (Det er sandt), så har jeg det stramt med spiritus midt på dagen.
Snapsene hos Aamanns laver de selv. Mit vurderingsgrundlag er tamt, så vi må tage min ledsagerskes ord for ægte vare;
”De var rigtig gode, og den sidste til kaffen var over alle forventninger”.

Vi var ambitiøse i forhold til, hvor meget vi kunne spise. Sildemaden og de tre næstfølgende anretninger blev spist krumme for krumme. Derfor kæmpede vi lidt med de to sidste serveringer, og det var synd. Der var to lækre retter med hønsesalat og tatar omend lidt tungere end de første med kartofler, æg og laks. Alt var i fineste orden og vi var mætte, glade og en kende overstadige da vi tog hjem igen.

Ved siden af Aamanns Etablissement ligger Aamanns Deli & Take Away, og jeg kunne selvfølgelig ikke dy mig for, at skulle sammenligne det smørrebrød jeg netop havde spist på Etablissementet med det fra stedets Deli & Take Away – hvor man også sagtens kan sidde og spise i hyggelige omgivelser. Her købte jeg lækker mad med hjem til familien, som ikke skulle snydes.

Alberte var skuffet over manglen på fiskefilet, da jeg kom hjem. Men da jeg forklarede hende, at de lune stykker kun bør nydes varme og sprøde på restauranten eller i take away biksen forstod hun godt, at Aamanns ikke havde pakket de stykker ned til hende.

Jeg kan rigtigt godt lide, at det kæles så meget for kvaliteten, at man tænker på madens ve og vel i timerne fremefter.

Der er heldigvis en masse andet at vælge imellem. Mine to favoritter; avokadomaden og den med hønsesalat.
Avocadomadder og avocado-sandwiche´s har vundet indpas i København. Men hos Aamans er den altså bedre end andre steder. Et pift af citron creme optimerer smagen og de ”damer” som synes, at smørrebrød er for maskulint og uden grønt, bør give det en chance mere. Aamann´s smørrebrød med avocado er klart på min top tre.

 

 

Hos Aamanns Etablissement dominerer stolthedens ånd. Køkkenchefen fortalte mig, at der sker mange spændende ting i løbet af foråret og jeg forlod stedet med fornemmelsen af god stemning, godt samarbejde og sublimt sammenhold.

Vil du være en del af, og kende til den danske madhistorie, så synes jeg du skal kigge forbi Aamanns Etablissement, Aamanns Deli & take away og Aamans 1921 på Niels Hemmingsens Gade.

Besøg Aamanns Etablissement og Aamanns Deli online her

 

 

marianne
Related Posts

Discussion about this post

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *