Restaurationen// En følelse af at være hjemme igen - Travel Junkie

Restaurationen// En følelse af at være hjemme igen

Jeg er slet ikke med på moden når det kommer til mad. Jeg er med på den, når der åbner en ny restaurant så står jeg der promte. Men når det kommer til selve moden i retterne, er jeg meget jysk. Jeg kan mærke, at jo mere jeg bevæger mig på mad ”scenen” ( Ikke for at optræde men for at opleve og smage ), så kommer denne jyskhed lidt i vejen en gang imellem. Men faktisk skete det modsatte, da jeg besøgte Restaurationen den anden dag. Som paradoksalt nok har eksisteret i 27 år uden at jeg har været der – Tal om at komme for sent til en åbning.

Ejerne Bo og Lisbeth er åbenbart et slags fænomen i København, og jeg havde fået Restaurationen anbefalet af fagfolk – altså folk der selv arbejder med mad i Købenavn. Fordi jeg ved flere lejligheder har udtrykt en lille smule kedsomhed over alle de nye nordiske tendenser, og er mere end én gang blevet peget i Restaurationens retning med besked om at det her var gammeldags men på den gode måde – Den måde jeg efterspurgte og har savnet lidt i København, men som åbenbart har været her hele tiden. Det ved jeg så nu, og det gør du også lige om lidt når du har læst indlægget her.

Jeg fik god mad det er sikkert og vist, men jeg fik også noget uventet. Nemlig et gensyn med mine oldeforældres køkken i Nordjylland. Selvom retterne var noget mere forfinede end dem vi fik i serveret i Vendsyssel, så var følelsen af grydestegt kylling, gammelsags oksesteg med ribsgele og jordbærgrød med fløde på en eller måde til stede i nærmest alt det jeg spiste.

Værende fra Jylland og fra den generation der fik varm mad kl 12.00 om søndagen, og gerne med meget af familien samlet om mindst 3 retter, talte Restaurantionen til mit hjerte lige med det samme. Lyden kom ned til maven allerede efter første ret.
Hvor nogle nærmest fnyser ad udtrykket suppe, steg, og is så har lige præcis den menu været gennemgående hele min barndom og jeg elsker stadigvæk konceptet. Jeg sammenligner ikke på nogen måde Bo og Lisbeths menu med  suppe, steg og is. Slet ikke!  Her er rodet med en hel masse finurligheder og råvarer  og vist endda også noget fransk, der gør det så meget mere interessant. Men kender du den der følelse af at få en velkendt gammel  følelse i en helt ny ret. Det er rart, og ikke noget jeg opnår når jeg spiser et friturestegt mælkebøtte blad med noget skovsyre på en af de mere moderne nordiske restauranter.

Jeg blev sendt afsted på Restaurationen med følgende besked fra Bo: “Spis hvad du har lyst, til smag lidt af hvert. Ingen råber af dig på gaden hvis du ikke spiser op”. Så det var ud fra dette,  at min partner in crime Helle og jeg valgte 3 forretter til deling, en hovedret hver, en fisk, en kød,  og herefter et par gode desserter. Plus det løse heriblandt kammerskinken og et par oste fra det overdådige osteudvalg, bare fordi vi nu var der.

Til forret fik vi :

Tærten var en klar favorit. Vi faldt i svime over det svampefyld der OMG.

Til hovedret fik vi:

Sandarten var så lækker, og lad dig ikke narre af de perfekte firkanter på grøntsagerne og tro det er mormors udkogte fra posen… Der var bid i dem!

Til dessert fik vi:

  • Fransk vaffel, karamelcreme og blodappelsin ”salat”
  • Chokolademousse på fransk makron, rødvins pocheret pære og granite

 

Udover retterne på menukortet kan du også finde forskellige tavleretter – de skifter løbende.

Og lad os så lige vende det der med vinen. Jeg elsker vin, og jeg elsker forskellighederne ved vin, og hvad de kan tilføre et måltid. Jeg ved bare ikke nok om det, til at kunne sige noget klogt der vil give mening, og det kan godt være jeg gentager mig selv nu, men det er bare virkelig vigtigt for mig at understrege at jeg godt ved … at jeg intet ved om vin. Dog har jeg en klar mening om hvad jeg kan lide, og det er ligesom om at det må man ikke have med mindre man ved en her masse. Jeg gider ikke det pis 😉 Jeg har bare en holdning til, at hvis jeg spiser fed mad må min vi  godt have noget skarphed der gennemtrænger fedmen, og spiser jeg en let syrlig ret må vinen godt være lidt mere rund. Jeg aner INTET om hvordan de her effekter opnås og heller ikke helt nok om druerne til at jeg altid går rigtigt i byen. Jeg ved bare at det er en hel videnskab for sig selv,men det virker til at de gode mennesker på restaurationen ved meget om den slags. Nok mere end de fleste. Det siger rygtet, og jeg løber ellers ikke med sladder.
Det match der var lavet mellem vores retter og vine var helt perfekt, og jeg endte på mærkværdig vis op med bl a. både Riesling og Pinot Noir, som jeg plejer at være glad for. Vi smagte mange forskellige ting, og alt var godt lige fra velkomsten med et glas Comtes de Champagne til slutningen hvor vi smagte intet mindre end 3 dessertvine. En portvin ( det lærer jeg aldrig ), en Sauterne og aftenens helt, en dessertvin fra Scheurebe Beerenauslese – Det smagte virkelig godt og der var noget med frugtbalancen der var spot on. Sådan en fætter håber jeg at smage igen snart.

Betjeningen var i fin form både til at fortælle os om maden, og ikke mindst vinen. Vi havde ikke glæden af hverken Bo eller Lisbeth da de var andetsteds.

Planlægger du et besøg på Restaurationen, så skal du ikke hæfte dig for meget ved den menu jeg har beskrevet, da den skifter hver måned og tager udgangspunkt i lige præcis de råvarer der er i sæson. Så man må derfor gå ud fra at menuen er forskellig som nat og dag når det er sommer og vinter.  – Vi ses til sommer!

Se menuen her

 

Bo og Lisbeth har også vinbaren lidt længere henne af gaden R Vinbar

 

marianne
Related Posts

Discussion about this post

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *